Over Marijke Fluitsma

acupunctuur nijmegen marijke fluitsma.jpgMarijke Fluitsma (1962), eigenaresse van acupunctuurpraktijk Cheng Ming in Nijmegen,  begon haar carrière in de gezondheidszorg na haar hbo-opleiding medische microbiologie als analiste bij het RadboudUMC in Nijmegen.  Vanuit haar interesse in andere geneeswijzen dan de westerse, begon zij in 1995 met een Shiatsu-opleiding. Vanaf dat moment is de Chinese geneeswijze niet meer weg te denken uit haar leven. Inmiddels is zij naast haar werk als acupuncturist ook hoofddocent Acupunctuur.
 

Opleidingen

Zij rondde succesvol opleidingen af in Tuina, Klassieke Acupunctuur en Chinese Kruiden bij de academie Qing-Bai. Gedurende die periode liep ze zo’n twee jaar mee in de praktijk van dr. Li Jie. Deze leermeester maakte haar nog enthousiaster dan ze al was en mede daardoor begon ze in 2000 haar eigen praktijk voor Chinese Geneeswijze Cheng Ming in Nijmegen. In haar praktijk vindt ze het belangrijk om cliënten inzicht te geven in hun klachtenpatroon en de oorzaken van hun klachten en ze zelf actief mee te laten werken om hun welzijn te verbeteren.
 

Bijscholingen en studies

Vanzelfsprekend volgt Marijke jaarlijks verplichte bijscholingen in het kader van haar lidmaatschap van de NVA (de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur). Daarnaast neemt ze vaak deel aan één- of meerdaagse trainingen en scholingen van binnen- en buitenlandse vooraanstaande experts in de Chinese geneeskunde en acupunctuur. Ten slotte is ze regelmatig in China om zich in ziekenhuizen in Beijing, Qingdao en Jinan nog verder te scholen in acupunctuur, kruidenleer en (kinder-)tuina.
 

Hoofddocentschap

Sinds 2003 geeft Marijke met veel plezier en toewijding les op de Academie voor Chinese Geneeswijze Qing-Bai in Nijmegen, Amsterdam, Amersfoort en Breda, waar elk jaar enkele honderden studenten beginnen aan een opleiding in de Chinese geneeskunde . De eerste jaren was zij als (hoofd-)docent verbonden aan de Tuina-sectie en sinds 2008 is zij hoofddocent van de Acupunctuur-sectie van Qing Bai. In 2009 voltooide zij de basisopleiding hbo-docent aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.