FAQ: veelgestelde vragen


Worden acupunctuurbehandelingen vergoed?

Ja. Veel zorgverzekeraars vergoeden acupunctuur, zeker als ze zijn aangesloten bij een erkende beroepsvereniging als de NVA. Deze vergoeding gaat overigens niet van uw eigen bijdrage af. De NVA is ook voortdurend in onderhandeling met zorgverzekeraars om de vergoedingen op peil te houden of te verbeteren. Hoeveel vergoed wordt kunt u hier lezen.

Is acupunctuur pijnlijk?

Eigenlijk niet, ofschoon de ene mens gevoeliger is dan de andere. De naalden zijn zo dun dat u nauwelijks iets voelt. Wat u wel kunt ervaren is een klein elektrisch-achtig schokje. Dat geeft aan dat het juiste energiepunt is geactiveerd door de naald.

Wat gebeurt er bij het inbrengen van een naald?

De acupuncturist brengt de naald in op een energiepunt in uw lichaam. Op het moment dat u een schokje voelt of een tintelend gevoel, gaat de QI stromen. QI is energie. Door energie in uw lichaam met de naalden te reguleren, kan de acupuncturist zorgen voor een energiebalans. Het schokje of tinteling duurt slechts even. Meestal laat de acupuncturist de naalden even staan en beweegt ze van tijd tot tijd om opnieuw even QI te laten stromen.

Is acupunctuur veilig?

Acupunctuur is volkomen veilig, mits uitgevoerd door een gediplomeerd acupuncturist die bovendien erkend is door een beroepsvereniging. Marijke Fluitsma is lid van de NVA, de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur. Deze vereniging stelt hoge eisen aan haar leden, zowel qua opleiding als praktijkvoorzieningen. De leden moeten zich bovendien, net als reguliere artsen, jaarlijks verplicht bijscholen en hebben allen tevens grondige kennis van de westerse geneeskunde.

Is acupunctuur hygiënisch?

Acupunctuur in Nederland is volkomen hygiënisch. Niet alleen moet een acupunctuurpraktijk ingericht zijn volgens de regels van de beroepsvereniging NVA en gelden er strenge hygiënevoorschriften. Bij Cheng Ming wordt er bovendien uitsluitend gewerkt met nieuwe steriele wegwerpnaalden.

Heb ik een verwijzing van mijn huisarts nodig voor acupunctuur?

Nee, een verwijzing heeft u niet nodig. Bij de intake zal u wel gevraagd worden naar uw huisarts en naar uw eventuele ziektegeschiedenis. In bepaalde gevallen zal de acupuncturist contact opnemen met uw huisarts of u naar hem/haar terugverwijzen.

Kan acupunctuur mij helpen?

Dat ligt eraan wat uw klachten zijn. Er zijn heel veel klachten die met acupunctuur succesvol behandeld kunnen worden. Welke, dat kunt u hier lezen. Bij Cheng Ming krijgt u bij uw bezoek eerst een intakegesprek. Vervolgens wordt bepaald of behandeling een kans op succes heeft. Is dat volgens de acupuncturist niet het geval, dan zal zij u niet behandelen en eventueel doorverwijzen naar uw huisarts.

Kan acupunctuur naast een westerse behandeling werken?

Jazeker. Er zijn vele artsen die patiënten doorverwijzen naar een acupuncturist om ondersteuning te bieden. Acupunctuur kan bijvoorbeeld goed helpen tegen misselijkheid na een chemotherapie, of goede ondersteuning bieden bij vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IUI, IVF en ICSI behandelingen.

Hoe veilig en verantwoord zijn de kruiden?

Acupunctuurpraktijk Cheng Ming werkt uitsluitend met bedrijven die borg staan voor de kwaliteit en de herkomst van hun kruiden. Dat betekent dat er geen bedreigde dier- en plantensoorten in verwerkt zijn en ze getest zijn op schadelijke stoffen.

Is er een patiëntenvereniging voor acupunctuur?

Jazeker. Dat is de Nederlandse Patiëntenvereniging Voor Acupunctuur (NPVA). Deze vereniging is zeer actief en brengt tevens een blad uit: de Actupunctueel. U kunt al lid worden voor € 20,- per jaar. Voor meer informatie kunt u kijken op hun website: www.npva.nl


Zorgverzekeraars vergoeden uw bezoek aan de acupuncturist

Wist u dat de meeste zorgverzekeraars uw bezoek aan de acupuncturist vergoeden en dat dit niet van uw eigen bijdrage afgaat omdat het in de aanvullende verzekering is opgenomen? Lees meer... 

 

---- Wilt u direct een afspraak maken? Mail naar info@chengming.nl of bel 024-3559199 ----